ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Blog

"Végy karjaidra idő..."

Tegnap a Déryné Program támogatásával elindult a Kőszegi Várszínház idei évada. Horányi László önálló estje került bemutatásra. Sinka István költészete eddig sokaknak ismeretlen volt, de az előadás felkeltette érdeklődésünket művészete iránt.

A magyar puszták zseniális poétájának, Sinka Istvánnak műveiből áll a válogatás. Történeti és irodalmi ismeretek hiányát pótló, identitás képző és erősítő előadás. Középiskolás kortól nyugdíjas korúakig minden korosztály számára katartikus élményt biztosít az összeállítás.
“Földtelen” milliók szószólója, a bihari puszták dalosa, “föld alatti pokol” kikiáltója, “bivalyosok, hajcsárok, juhászok, summások” énekese, “lázadó, vádló, panaszkodó” Sinka: tud-e valamit kezdeni költészetével a ma embere? Érti-e ezt a pokol-hangot? Képes-e átélni annak az útnak iszonyatos buktatóit, melyen a nagyszalontai, sokadíziglen juhászszármazék, juhásznak kergetett, de “sámán” lelkű fiú a köteles költő rangjáig eljutott? De ne legyünk kishitűek: a versre fogékony, még oly fiatal lelkek számára a feketebojtár művei, a költészet, az irodalom egyetemes – időtlen értékeit kínálják ma is, bármikor. Kínáljuk nagy olvasói empátia, költészetérzékenység és megismerés lehetőségének birtokában.
“Sinka István arra büszke, hogy ő jött a leglentebbről. Nem is szabadulhat a mélységeitől. Itt él köztünk, de Pesttől nem kapott semmit, csak a műveit itt-ott el-elszennyező hangot, sérelmet. A tehetsége ott szamaraz most is, Illyés, a Pásztorének tájain, az Ács Lajik és Mados Györgyök közt, akiknek a nevét elégtételül énekli verseibe.” Németh László (tanulmányrészlet)
rendezte és előadja: Horányi László Jászai Mari díjas színművész

Az előadás a Déryné Program támogatásával valósul meg.

Jegyvásárlás
Legújabb bejegyzések
23-06 Jegyek
Tisztelt Közönségünk! Megérkeztek a színház jegyei az irodába, hétfőtől minden a honlapon található előadásra átvehetők a jegyek! Köszönjük türelmüket!
23-06 A vihar
A Spectrum Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása előtt Pócza Zoltán a Kőszegi Várszínház igazgatója közös képre kérte fel a Színházi Olimpia támogatásával megvalósuló előadás szereplőit, szervezőit. A kép a Nemzeti Összetartozás Napja előtt szimbolikus jelentéssel is bírt, hiszen élhetünk a határ bármely oldalán egy Nemzet vagyunk!
W. Shakespeare: A Vihar című művét a Spectrum Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adja elő 2023. június 1-jén 20.30-kor a Kőszegi Várszínházban.