NyitólapProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Kizárólag az utókor számára!
6SZÍN Produkció
Időpontok: 2024. Június 5.,19:00-tól Helyszín: Jurisics vár lovagterem Jegyár: 6.000.-
Kizárólag az utókor számára!
Janikovszky Éva Naplóm 1938-1944 című könyvéből Keresztes Tamás rendezésében készült előadás a 6SZIN-ben, Sodró Eliza és Martinkovics Máté előadásában.

Kucses Éva tizenkét és 18 éves kora között vezette naplóját, melynek első bejegyzését egy évvel a második világháború kirobbanása előtt írta a néhány évtizeddel később már Európa-hírű sikeres írónő. Miközben vidám gyermekből fiatal felnőtté válik, megismerjük barátságait, szerelmeit, a szegedi életet, a háttérben a vészkorszak szívszorító borzalmaival. Az 1943-as és 1944-es bejegyzések már egy olyan fiatal nőt mutatnak, aki érettségével, intelligenciájával és műveltségével kitűnik kortársai közül.

„Ha valami rém okos bácsi, mondjuk egy pszichoanalitikus megfigyelné az életem, egész biztos rém unalmasnak és egész hétköznapinak találna, és nem pocsékolná rám az idejét, hanem visszatérne háromszemű és kétorrú hercegnőjéhez, akinek lelki problémáit biztos sikerrel oldaná meg. De én mégis olyan beképzelt alak vagyok, és azt hiszem, hogy velem annyi érdekes dolog történik, hogy azt föltétlenül szükséges megörökíteni az utókor számára.”

Janikovszky János, a Móra Kiadó vezetője, édesanyja halála után vette csak a bátorságot, hogy a sok évtizeden át a komódban lapuló, kiváló állapotban lévő spirálfüzetekbe beleolvasson. Lenyűgözte a fiatal Kucses Éva (Janikovszky Éva leánykori neve) stílusa, életkedve és humora, az izgalmas szegedi életképek, ugyanakkor elborzasztotta a háború pusztítása. Hosszú évek alatt döntötte el, hogy kötelessége megjelentetni édesanyja lényegében hiánytalan és kiváló állapotban lévő naplóját, melyre végül 2020-ban került sor, a Móra Kiadó gondozásában.

Szereplők: Sodró Eliza és Martinkovics Máté

Írta: Bíró Bence

Rendező: Keresztes Tamás

Az előadás hossza: 100 perc egyben.
Kizárólag az utókor számára!
Jegyvásárlás 2024