ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
ELMARAD!!! Csillag a máglyán
Időpontok: 2022. November 16.,19:00-tól Helyszín: Jurisics vár lovagterem Jegyár: 200.-Ft
ELMARAD!!! Csillag a máglyán
ELMARAD!!!


Az ifjú Kálvin János és Szervét Mihály a középkori egyetemisták mindennapi életét élik párizsi diákszállásukon. Kálvin már dolgozik a keresztény vállas nagy rendszerén, de korboncnoki tanulmányai mellett Szervét is megfogalmazza protestáns nézeteit.

Amikor rájuk tör az inkvizíció, elszakadnak egymástól és menekülni kényszerülnek. Ahogy a régi rend elveszíti az irányítást, de az új még nem képes alakot ölteni, megszületik egy sajátságos morális anarchia, egy őskáoszi állapot. Ebben az állapotban bármi megtörténhet: senki sem érezheti biztonságban magát a guillotine árnyékában, vagy a máglyarakás fényében. Ugyanakkor egy ősi eufória és szabadság-élmény is megjelenik: az egyén feloldódik az arctalan tömegben, és egyik pillanatról a másikra bárki messiássá válhat.

Kálvin Genf kormányzójaként a gyakorlatban igyekszik megvalósítani a jó, keresztényi élet társadalmi alapjait, míg Szervét szellemiségében a protestánsok között is protestánssá válik: ekkor találkoznak újra Kálvin városában. Kettejük ellentétét már nem befolyásolhatja a barátság, többet képviselnek maguknál, és amit képviselnek, az túlmutat saját akaratukon. Szervét Mihályt 1553 októberében Champel mezején máglyahalálra ítélik.

Rendezte
Létmányi Attila

Szereplők:

Gaál Attila Csaba - Kálvin János
Szabó Sebestyén László - Szervét Mihály
Márton Csaba Marcell - Fárel
Pável Réka - Ory Főinkvizítor
Vincze Erika - Idelette
Székhelyi Dániel - Hitnyomozó / De La Fontaine
Ágh Barbara - Veronika
Szilvai Balázs - Perrin
Rákosy L. Anikó - Figura
Szigeti Bálint - Arctalan

Alkotók:

Hajdú Levente - Díszlet
Óvári Panka - Jelmez
Huszár Kató - Jelmez
Szigeti Bálint - Dramaturg
Tóth Barbara - Rendezőasszisztens
Jegyvásárlás