ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Laetitia Colombani
Miért pont kivi? - a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon bemutatója
Időpontok: 2023. Július 13. (esőnap: 2023. július 16.),20:30-tól Helyszín: Jurisics vár Jegyár: 5000.-
Miért pont kivi? - a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon bemutatója
Magyarországi ősbemutató
a Rózsavölgyi Szalon és a Kőszegi Várszínház közös produkciója

A párizsi kritikusok öt csillagot adtak A kivi napjára, amelynek főszerepét a francia fővárosban Gérard Jugnot játssza, és nemrég mutatták be. Laetitia Colombani regényírónő első színdarabja ez. A Kőszegi Várszínházban lesz a magyarországi bemutatója 2023. július 13-án. Közös előadás a Rózsavölgyi Szalonnal. Külön öröm számunkra, hogy az egyik főszerepre meg tudtuk nyerni Takács Katalint, aki tavaly a Kőszegi Várszínház nyári közönségének szavazatai alapján elnyerte a Hollósi Frigyes-díjat, amelyet 2022-ben adtunk át először.
A kivi napjában Barnabé Leroux egy mániákusan, megszállottan precíz könyvelő. A panaszlevelek specialistája. Felesége halála óta magányosan él a nagyméretű lakásában, és csak ritkán látja egyetlen fiát, Benoit-t, aki légiutaskísérő. Barnabé-ból hiányzik az empátia. Egyetlen igazi kapcsolata van a külvilággal: hetente egyszer pszichoterapeutához jár. Szabálykövető, semmit sem bíz a véletlenre. Aztán egyik nap észreveszi, hogy a kivis joghurt eltűnt a hűtőjéből... Pedig biztos benne, hogy előző nap még ott volt a joghurt! Mert ő a napok sorrendjébe állítja a joghurtokat a hűtőben. Péntekre esik az újzélandi kivis, és az nincs a helyén. De igazán számít ez? Egy egyszerű joghurt akár meg is változtathatja az életét? Igen. Attól a naptól kezdve, hogy „joghurtlopás áldozatának” nyilvánítja magát, minden felborul körülötte… A helyzet persze aggasztja fiát, a terapeutával közösen azt gondolják, a férfi kezd leépülni, az Alzheimer-kór első tüneteit is látják rajta.
Barnabé Leroux csak elsőre tűnik elviselhetetlennek. Joghurtos története abszurditásával együtt nagyon is megindító. Hiszen senki sem hisz neki. Laetitia Colombani írónő darabja a magányról, annak feloldásáról szól – humorral és szeretettel. Ahogy a francia kritika fogalmazott róla: „Tele van emberséggel és gyengédséggel.”

Szereposztás:
BARNABÉ LEROUX: Schneider Zoltán
BENOIT LEROUX: Varga Ádám
MADEMOISELLE PAYNE: Takács Katalin
LILY, 20 éves: Kiss Anna Gizella

Fordította: Dávid Judit
Dramaturg: Karácsony Ágnes
Jelmeztervező: Kiss Fabióla
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Rendezőasszisztens: Palkó Panka

Rendező: Őze Áron
Miért pont kivi? - a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon bemutatója
Jegyvásárlás