ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Fotók
Custos Consort régizene együttes
2022. Július 6. | 7 kép | Pócza Zoltán
A ködös Britanniából a napfényes Itáliába
Custos Consort régizene együttes
Időpontok: 2022. Július 6.,19:00-tól Helyszín: Evangélikus Templom
Custos Consort régizene együttes

Bakos Kornélia – alt
Geiger Estilla és Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tegyei Zoltán – csembaló

A hangverseny programja
G. Fr. Händel és A. Vivaldi kantátái, valamint B. Marcello triószonátái

Néhány gondolat a hangversenyről
Hangverseny G. Fr. Händel és A. Vivaldi kantátáinak, valamint B. Marcello triószonátáinak tükrében mutatja meg a barokk két különböző vérmérsékletű nagyhatalmának zenéjét.
A 17. -18. század fordulóján Monteverdi monodikus stílusa és a firenzei Camerata találmánya, az opera szinte futótűzként terjed Európában. A jó üzletet szimatoló zeneszerzők hamar elsajátítják az "olasz" stílust, és jelennek meg a különböző nemzetek saját zenés drámáikkal, többnyire olasz nyelven. Párhuzamosan, hasonló stílusjegyekkel az ellenreformáció törekvéseinek köszönhetően, az imatermekben vallásos zenés drámák születnek, melyek színpad nélkül kerülnek bemutatásra. A szólóénekre íródott művek nemcsak a bibliából merítik szövegeiket, hanem az uralkodók, fejedelmek szórakoztatására költői textúrával gazdagodnak és gyönyörű kantáták formájában jelennek meg.
A divat, a 18. században is meghozza az egységes stílust: a basso continuo, a virtuóz énekes- hangszeres játék ugyan hasonló a különböző zeneszerzőknél, de azért a nemzeti szív és a benne lobogó tűz, amint az időjárás az eltérő földrajzi fekvés miatt izgalmas egyedi hangzásokat mutat. Ezeknek az országhatárokat megmutató műhelytitkoknak a felfedezésére várjuk a hallgatóságot!
Jegyvásárlás
Legújabb bejegyzések
Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba: Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék - Víg farsangi atrocitás címmel lesz a Kőszegi Várszínház és a Bartók Kamaraszínház ősbemutatója 2022. július 1-jén 20.30 órakor a Jurisics Várban. Az ősbemutató előtt, 19.00 órától dedikálják a szerzők a könyv formában is megjelent művet a Vár külső udvarán.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti többlettámogatása révén új nézőtéren fogadhatjuk közönségünket. Ez némi változást okoz az eddigiekhez képest, hiszen a földszinten mostantól 6 sor lesz a 7-től a 20. sorig pedig minden sor emelkedik. Ezután is minden sorban 20 szék lesz, az árkádok felé emelkedő sorrendben.
A bővítményben Peter Sellars a világnaphoz írt gondolatait olvashatják.